Cinamonas
Cinamonas – prieskonis, gaunamas iš kai kurių cinamono (Cinnamomum) genties medžių žievės. Naudojamas daugiausia saldiems patiekalams pagardinti. Cinamono tėvynė yra Pietų ir Pietryčių Azija, tačiau iki pat XVI a. šio prieskonio kilmė europiečiams buvo nežinoma.
Pagrindinės rūšys, iš kurių gaunamas cinamonas yra ceiloninis (Šri Lanka ir Indija), Burmano (Indonezija), Saigono (Vietnamas), kininis (Kinija) cinamonai. Prieskonio gavybai naudojama tik retesnė ir plonesnė vidinė žievė. Kininio cinamono žievėje yra šiek tiek nuodingos medžiagos kumarino, o kitose rūšyse jo kiekis labai nežymus. Nulupta ir sudžiovinta cinamono žievė vėliau sumalama į miltelius, kurie ir naudojami kaip prieskonis.
Būdingą cinamono kvapą suteikia eteriniai aliejai, sudarantys 0,5–1 % žievės sandaros. Šiame aliejuje yra cinamoninio aldehido, etilo cinamato, eugenolio, beta kariofileno ir kt. Paties cinamono skonis yra kartokas.