Prieskoniai

Mūsų prieskoniai – Anyžius

anyzius

ANYŽIUS

Vienmetis žolinis morkų ir petražolių šeimos augalas, botaniškai artimas pankoliui, kilęs iš Libano. Anyžiai – labai aromatingas augalas, jo stiebas išauga iki 70 cm aukščio, žydi anyžius vasarą skėtiniais žiedynais, baltais ar šviesiai rausvais smulkiais žiedeliais. Sėklos, naudojamos kaip prieskonis, yra saldaus skonio, subręsta rugsėjį. Sėklos savo forma primena mums puikiai pažįstamą kmyną, tik yra šiek tiek lenktos, šviesiai žalios arba rudos spalvos.

Anyžiai savo aromatinėmis medžiagomis yra artimas dviem kitiems populiariems prieskoniams: tai pankoliui ir žvaigždiniam anyžiui. Visų šių prieskonių aromatą nulemia ta pati lakioji medžiaga – anetolis. Žinomas nuo neatmenamų laikų. Maždaug prieš 3500 metų sudarytame senoviniame egiptiečių vaistų žinyne, anyžius minimas kaip vaistas, padedantis įveikti šlapimo takų negalavimus ir dantų skausmą. Senovės Romoje anyžiaus sėklas naudojo kaip vaistą, o taip pat kaip prieskonį duonai pagardinti.

Skaitykite daugiau