Kai kurie vaistų ir maisto deriniai gali nuvaryti į kapus
Kai kurie vaistai ir maisto produktai, vartojami kartu, gali būti sunkiai įsisavinami ar net pavojingi organizmui, LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ sako Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Alvydas Unikauskas. Ne visada galima pasikliauti ir aplinkinių patirtimi, priduria jis, nes skirtingiems žmonėms tie patys dalykai gali turėti visiškai kitokį poveikį.
„Kai kurie mums įprasti maisto produktai sutrikdo numatytąjį vaisto veikimą ir vaistas nebeveikia taip, kaip tikimės“, – sako A. Unikauskas. Pasak jo, vaistų poveikis priklauso ne tik nuo to, kada ir kaip jie vartojami, bet ir kas juos vartojant valgoma.
Viena iš medžiagų, kurias vartojant svarbu atsižvelgti į mitybą, teigia A. Unikauskas, geležis.
„Statistika rodo, kad net 40 procentų pasaulio žmonių trūksta geležies, tad ją vartoja daug žmonių, tačiau ne visada sėkmingai. Geležį padeda įsisavinti gliukozė, o trukdo pienas ir jo produktai, žalioji arbata ir netgi kava, kadangi geležies preparatų negalima maišyti su daug kalcio turinčiais produktais“, – tikina gydytojas.
Taip pat, pasak A. Unikausko, nors visi žino, kad žalioji arbata gali padėti išvengti onkologinių ligų, ji žalinga, jei jau sergate vėžiu ir jums taikoma chemoterapija, nes mažina chemoterapijos poveikį.
Dar vienas derinys, kurio anot A. Unikausko reikėtų vengti, kartu vartojami greipfrutai ir statinai – vaistai, skirti cholesterolio kiekiui organizme sumažinti. „Tada ir iš greipfruto, ir iš statinų – jokios naudos“, – sako A. Unikauskas.
Kaip teigia medikas, antikoaguliantų – kraują skystinančių vaistų – negalima vartoti su tais produktais, kurie turi daug vitamino K. „Taip pat antikoaguliantus pavojinga vartoti su spanguolių sultimis, nes jos sustiprina šių preparatų poveikį ir žmogus gali nukraujuoti“, – sako jis.
Kadangi šlapimą varantys vaistai iš tiesų šalina ne vandenį, o natrį, vartojant tokius preparatus reikėtų vengti sūraus maisto, pavyzdžiui, sūdytos silkės ar lašinių. „Jei norite, kad šlapimą varantys vaistai atliktų savo funkciją tinkamai, ribokite druskos kiekį maiste“, – sako jis.
Dar du netinkami deriniai – tai vaistai nuo diabeto ir skaidulos bei sojų produktai ir preparatai, skirti skydliaukės veiklai gerinti. Pasak A. Unikausko, organizmui tampa sunku įsisavinti šias medžiagas vartojant kartu su minėtais maisto produktais.
„Metabolizmas – labai įdomus organizmo procesas. Todėl svarbu žinoti, koks maisto produktas ir vaistų veiklioji medžiaga metabolizuojami tuo pačiu metu. Mat jie pradeda vienas kitam trukdyti“, – tikina profesorius.
„Be to, svarbu nepamiršti, kad tie patys vaistai ar toks pats maistas skirtingiems žmonėms gali turėti visiškai kitokį poveikį. Tad ir jų derinys vienam gali neturėti jokių pasekmių, o kitą – „nuvaryti į kapus“. Štai dėl ko kartais daktarui tenka „žaisti“ su vaistais, kad pritaikytų žmogui tinkamą gydymą“, – priduria jis.
Daktaras taip pat sako, kad būtina atsižvelgti į vaisto vartojimo instrukciją informaciniame lapelyje.
„Jeigu gamintojai nurodo, kada reikia gerti vaistą, tai ne šiaip sau. Daugybę metų atliekami tyrimai siekiant išsiaiškinti, kaip vaisto įsisavinimas priklauso nuo maisto. Tad vaistus būtina vartoti taip, kaip nurodyta“, – tikina A. Unikauskas.