Receptai, Gyvenimas, Riešutai uogos

Tradiciniai mieliniai kūčiukai

Tradiciniai mieliniai kūčiukai

Tradiciniai mieliniai kūčiukai

Likus keliom dienom iki Kūčių, pradedame galvoti ką padėsime ant šventinio stalo. Kūčių tikrai neįsivaizduojame be kūčiukų, kurių kepimas – tai labai jaukus ir sakralus laikas.

Jei Jūs kūčiukų dar neturite, paskirkite valandėlę savo laiko jiems. Pasikvieskite šeimos narius prisijungti, susiraskite mylimiausių kalėdinių dainų rinkinį, pamirškite visus darbus ar rūpesčius ir pasitikite artėjančias Šv. Kalėdas.

Lai šis laikas būna dar vienas Jūsų šeimos prisiminimas kartu.

 Jums reikės:

200 ml pieno
400 g miltų
50 g cukraus
7 g sausų mielių
4 šaukštai aliejaus
3 šaukštai aguonų
Druskos
Aliejaus dubens patepti 

Gaminimo eiga:

  1. Šildome pieną iki kambario temperatūros (neužvirti!).
  2. Mieles sumaišome su keliais šaukštais šilto pieno ir žiupsneliu cukraus. Išmaišome, turi pasidaryti košelė.
  3. Į mielių mišinį supilti likusį pieną, aliejų, likusį cukrų ir maždaug pusę miltų. Užmaišome minkštą tešlą. Ji tikrai dar bus lipni ir tąsi. Uždenkime švariu rankšluostėliu dubenį ir padėkime šiltai keliom valandom, kol tešla padvigubės.
  4. Tešlai pakilus, suberiame aguonas ir likusius miltus. Viską gerai išminkome, kol tešla bus blizgi, tąsi ir jau nebe kibs prie rankų.
  5. Dubenį patepame aliejumi, tešlą dedame atgal ir vėl uždengus padedame tešlą dar kartą pakilti.
  6. Formuojame gyvatelę, pjaustome nedidelius kūčiukus, dedame į skardą išklotą kepimo popieriumi.
  7. Kepame 180 laipsnių temperatūroje apie 10 min, kol gražiai pagels. Nepamirštame pavartyti su mentele, kad apskrustų iš visų pusių.
    Tradiciniai mieliniai kūčiukai

Patarimai:

  1. Pjaustykite kuo smulkesnius kūčiukus, nes kepant jie padidės net kelis kartus.
  2. Iškeptus kūčiukus sudėkite į medžiaginį maišelį, taip stovėti jie galės net kelias savaites. Jei liks, suvalgysite vėliau.
  3. Vietoj pieno, galima naudoti ir vandenį.
  4. Į tradicinių kūčiukų tešlą galima įdėti dar ir kanapių sėklų.

Šv. Kalėdų belaukiant,
Inga

Mus rasite FB