Žvėriena: kodėl ją verta valgyti ir kuo skaninti?
Ant lietuviško pietų ar vakarienės stalo dažniausiai patiekiami valgiai iš kiaulienos, jautienos ar paukštienos, tačiau tai nėra vieninteliai mūsų laukiantys pasirinkimai. Norint paįvairinti racioną, nereikėtų pamiršti dar vieno, sotaus, kvapnaus ir naudingo pasirinkimo – žvėrienos patiekalus. Jau visai netrukus pasidalinsime keliomis paslaptimis, kuo ją skaninti, o kol kas – pats metas susipažinti su argumentais, kodėl kartas nuo karto verta ragauti žvėrienos patiekalų.
Žvėriena turi daug puikių savybių, tarp jų – aukšta maistinė vertė ir mažesnis riebalų kiekis
Viena svarbiausių priežasčių, dėl kurios valgome maistą, yra galimybė aprūpinti savo organizmą maistinėmis medžiagoms. Vis dėlto, kad taip būtų iš tiesų, turime rinktis aukštą maistinę vertę turinčius maisto produktus. Gera žinia ta, kad žvėriena yra viena iš jų: joje gausu vitaminų C, E, B12, geležies, cinko, o taip pat ir antioksidantų.
Vis dažniau ir dažniau pasigirstama nuomonių apie tai, kad reikėtų valgyti kuo liesesnę mėsą, ypač vyresnio mažiau žmonėms. Būtent dėl šios priežasties, dauguma renkasi paukštieną, tačiau reikėtų nepamiršti ir žvėrienos. Tai – vienas liesiausių pasirinkimų, kadangi laukiniai žvėrys minta augalais, vaisiai, uogomis, o taip pat gyvena kur kas judresnį gyvenimo būdą nei naminiai gyvūnai.
Šiandien didelė dalis žmonių yra ypač susižavėję ekologiškais produktais ir stengiasi, kad vien tik tokie ir pakliūtų ant šeimos stalo. Ne išimtis ir mėsa, tačiau rasti ekologiškos žaliavos kepsniui ar bet kuriam mėsos patiekalui, šiandien yra gana sudėtinga. Tačiau su sunkumais susidurti neteks tuo atveju, jei pasirinkite žvėrieną. Ši mėsa iš tiesų yra ekologiška ir gerokai sveikesnė, kadangi laukiniai gyvūnai minta tik sveikais augalais ir jų mitybos racionas nėra papildytas modifikuotais papildais.
Pats metas pakalbėti ir apie dar vieną žvėrienos savybę, kuri yra aktuali daugeliui. Ne paslaptis, kad šiandien vis daugiau ir daugiau žmonių kenčia nuo alergijų, kylančių vartojant tam tikrus maisto produktus. Ne išimti yra ir mėsa – vis didesnei daliai žmonių sukelia alergines reakcijas. Gera žinia ta, kad žvėriena alergijos nesukelia.
Tobulam rezultatui – charakteringi, marinavimui skirti prieskonių mišiniai ir intensyvaus skonio garnyras
Jau įsitikinome, kad žvėriena turi daug puikių savybių, tad iš jos pagamintus patiekalus verta skanauti kuo dažniau. Vis dėlto, jei norime, kad ši mėsa atskleistų savo tikrąjį – subtilų, prabangų bei ypatingą skonį, turime žinoti ne tik kaip ją paruošti, bet ir su kuo valgyti. Vienas svarbiausių procesų yra žvėrienos marinavimas. Šiai mėsai marinuoti rekomenduojame rinktis prieskonių mišinį Medžiotojo svajonė, kurį sudaro garstyčios, saldžiosios paprikos, svogūnai, kmynai, bazilikai, česnakai, juodieji pipirai, kvapieji pipirai, rozmarinas, kadagio uogos. Taip pat tiks ir Karamelinis mišinys, kuriame – druska, juodieji pipirai, saldžiosios paprikos, rudasis cukrus, čiobreliai, česnakas, svogūnas, kadagio uogos, kajeno pipirai.
Planuojantiems valgyti stirnienos patiekalą, rekomenduojame rinkti prieskonių mišinį Ožio ragas, kurio sudėtyje svogūnai, aitrioji paprika, cukrus, kalendra, garstyčios, saldi paprika, česnakas, mairūnas, muskatas, juodieji pipirai, kvapnieji pipirai, kadagio uogos. Na, o planuojantiems savo šeimą ar draugu nudžiuginti šernienos patiekalais, patiks prieskonių mišinys Šerno iltis. Jame susijungia saldžioji paprikos, aitrioji paprikos, česnakas, kario mišinio, imbieras, kmynų, juodųjų pipirų, mairūnų, ciberžolių, kadagio uogų aromatai ir skoniai.
Tinkamai pamarinuota ir iškepta (ar troškinta) žvėriena yra puikus patiekalas kasdieniams pietums ar šventinei vakarienei, tačiau nereikėtų pamiršti ir garnyro. Nežinote, su kuo patiekti žvėrieną? Puikiai tiks bruknių, aviečių, spanguolių, gervuogių uogienė; šviežių kopūstų salotos; karamelizuoti burokėliai; briuseliniai kopūstai; orkaitėje keptos bulvės su druska ir žolelėmis.