Mitybos specialistė R. Bogušienė: jogurtas ar varškės sūreliai neturi būti vaikų pusryčiais
Dažnai tėvai vaikams pusryčiams duoda saldintą jogurtą ar varškės sūrelius, galvodami, kad tai ir skanus, ir maistingas pusryčių maistas, tačiau iš tiesų su jais vaikai gauna daug cukraus, darančio neigiamą įtaką, rašoma LRT.lt atsiųstame pranešime spaudai. Maisto technologės ir mitybos specialistės Ramintos Bogušienės teigimu, vietoj saldžių pieno produktų vaikams pasiūlyti kefyro ar pasukų, kurie iš tiesų yra palankūs sveikatai, o kad vaikai jų neatsisakytų, šiek tiek pagudrauti.
Jei vaikas yra sveikas, neturi alergijos pieno baltymui, laktozės netoleravimo, pieną mėgsta ar jo prašo – gali gerti. Tuomet rinkitės trumpesnio galiojimo šviežesnį pieną, nes jis mažiau apdorotas. Vis dėlto, sveikatai palankesni – rauginti pieno produktai. Ypač sveiki po rauginimo termiškai neapdoroti, išsaugoję vertingas gerąsias bakterijas. Tam pritaria visi specialistai, rašoma pranešime spaudai.
Kefyras, pasukos – puikūs pieno produktai, kuriuose ne tik mažiau laktozės (pieno cukraus), bet taip pat gausu žarnynui reikalingų gerųjų bakterijų, kurios gerina virškinimą, reikalingos vitaminų pasisavinimui. Tačiau dažna mama vengia siūlyti kefyro ar pasukų savo vaikams, nes jie nėra saldūs ir vaikams iš karto nepatinka.
„Prisiminkite vaikystę. Ar iš pirmo karto pamėgote alyvuoges? Vaikams maistą reikia duoti ragauti, švelniai skatinti ir jokiu būdu neversti! Kaskart kai geriate kefyrą, pasiūlykite vaikams, o jei atsisako – nesureikšminkite. Po kiek laiko pamatysite – vaikas pats paprašys. Organizmas instinktyviai supranta, kas jam naudinga ir noras atsiranda,” – teigia pati dvi dukras auginanti specialistė.
Saldžius pieno produktus verčiau pagaminti patiems
Anot R. Bogušienės, dažnai tėvai vaikams pusryčiams duoda saldintą jogurtą, varškės sūrelius, galvodami, kad tai ir skanus, ir maistingas pusryčių maistas. Tačiau su šiais skanėstais vaikas gauna daug cukraus, kuris neigiamai veikia jo imuninę sistemą, skatina hiperaktyvumą, mažina susikaupimą. Saldūs pieno produktai, jogurtai ar sūreliai – desertai ir juos reiktų valgyti tikrai ne kasdien.
„Kasdien sveikatai palankiau rinktis nesaldintą jogurtą, geriausia graikišką, kuriame nėra pridėtinio cukraus, didelis baltymų kiekis. Jei jau perkate saldų sūrelį, rinkitės tokį, kuriame varškės nemažiau nei 60–70 procentų, kakavos glaiste būtų kakavos masė, o ne augaliniai riebalai.
Venkite varškės sūrelių, kurių sudėtyje rasite palmių, rapsų, kokosų ar kitų rafinuotų ir dezodoruotų riebalų. O sveikesnius varškės sūrelius galite pasigaminti ir namuose: virtuvės kombainu išmaišykite varškę su grietinėle ar sviestu, pridėkite uogų, šokolado, užšaldykite ir užpilkite juodojo šokolado – štai jums naminis varškės sūrelis!
Iš graikiško jogurto galite pasigaminti puikų desertą, įmaišę viso grūdo sausų pusryčių ir šviežių uogų. Pagardinimui galite apibarstyti cinamonu“, – pataria R. Bogušienė.
Specialistė taip pat siūlo paruošti vaikams pasukų kokteilį su uogomis – vyšniomis, raudonaisiais ar juodaisiais serbentais, šilauogėmis: „Kad būtų saldžiau, įdėkite bananą ir sutrynę trintuvu įpilkite nesaldintų raugintų pasukų. Pamatysite, kaip jiems patiks!”
Kiti pieno produktai: rinktis riebius ar liesus?
Grietinė 30 proc. riebumo ar sviestas 82 proc. riebumo nėra blogai. Riebalai būtini žmogaus organizmui – jie suteikia sotumo jausmą, perneša riebaluose tirpius vitaminus, reikalingi hormonų pusiausvyrai palaikyti, nes sveiko žmogaus organizmą sudaro ne mažiau kaip 20 proc. riebalų, pastebi R. Bogušienė.
Svarbiausia – subalansuota mityba. „Blogai yra riebalų perteklius, kuris siejamas su širdies ir kraujagyslių ligomis. Gyvuliniai riebalai mityboje negali sudaryti daugiau nei 10 proc. nuo gaunamų riebalų. Varškę, pieno produktus rekomenduojama valgyti pusriebius.
Varškės sūrį rinktis nesūdytą. Skanaukime kietą arba puskietį sūrį, natūraliai fermentuotą, druskos iki 1,7 g/100 g. Nepersistenkime su fermentinio sūrio naudojimu, visus patiekalus iš eilės skanindami tarkuotu sūriu – jis pakankamai riebus ir turi būti vartojamas saikingai“, – rašoma specialistės pranešime spaudai.
Kada pienas nerekomenduojamas?
Viena iš svarbiausių mitybos taisyklių – įvairovė ir pieno produktai neabejotinai yra naudingi mityboje, patikina specialistė. Tačiau juos reikia rinktis individualiai. Mamos puikiai žino, kad kūdikiams ir mažiems vaikams geriausia mamos pienas, o saldų karvės pieną geriau siūlyti nuo 2–3 metų ir stebėti organizmo reakcijas.
„Jei išgėrus pieno, vaikui ima raižyti, pūsti pilvą, pasireiškia viduriavimas, gali būti, kad jis nevirškina pieno cukraus – laktozės. Tuomet geriau rinkitės raugintus pieno produktus arba kurį laiką visai jų nevartokite“, – įspėja specialistė.
Jos teigimu, jei reakcija yra stipresnė – pasireiškia alerginė sloga ar odos bėrimai, vaikas gali būti alergiškas pieno baltymui kazeinui. Kai organizmas nepajėgus suvirškinti pieno baltymo, jis sukelia organizmo imuninės sistemos atsaką. Alerginės reakcijos gali būti pašalintos be jokių vaistų, visiškai atsisakius pieno produktų.
Varškės apkepas su soromis ir slyvomis
Jums reikės:
100 g sorų kruopų
500 g varškės (9 %)
2 didelių gerai prinokusių bananų
3 kiaušinių
40 g nerafinuoto cukraus
150 g džiovintų slyvų be kauliukų
50 g kokoso drožlių
pusės a.š. ciberžolės
1 a.š. vanilės ekstrakto,
Žiupsnelio druskos
Gaminimas:
Keletą kartų labai gerai perplaukite sorų kruopas (geriausia tai daryti smulkiame sietelyje ir plauti karštu vandeniu). Išvirkite pasūdytame vandenyje (vandens kiekis 2:1).
Išvirusias kruopas atvėsinkite. Kiaušinius išplakite su cukrumi. Bananus sutrinkite į tyrę. Džiovintas slyvas supjaustykite mažais gabaliukais. Į kiaušinių plakinį sudėkite visus ingredientus, išskyrus aliejų, ir gerai išmaišykite.
Gautą masę supilkite į aliejumi pateptą kepimo indą. Kepkite 180 °C temperatūroje apie 40 minučių, kol apkepo paviršius tolygiai apskrus.
[ux_products cat=”68″ products=”24″ offset=”6″]