Pyragas su karamele, obuoliais ir mėlynėmis
Atėjusi vasara dovanoja daugybę uogų, kuriomis juk taip skanu pagardinti desertus!
Kadangi šaldiklyje dar turėjau šaldytų mėlynių, o šaldytuve bei lentynose visuomet turiu pagrindinių produktų, pabandžiau greitai „sukonstruoti“ pyragą ir mano manymu, gavosi tikrai neblogas rezultatas!
Pyragas su karamele – Jums reikės:
Karamelei:
200 g grietinės
150 g rudojo cukraus
Įdarui:
100 – 200 g mėlynių
3 dideli obuoliai
Tešlai:
200 g sviesto
350 g miltų
2 v. šk. grietinės
2 kiaušiniai
50 g rudojo cukraus
Druskos žiupsnelis
100 g smulkintų žemės riešutų
Cinamono
Vanilinio cukraus
Gaminimo eiga:
- Gaminame karamelę: grietinę ir rudąjį cukrų ant silpnos kaitros verdame nuolat pamaišant apie 20 min.
- Gaminame tešlą: šaltą sviestą tarkuojame burokine tarka į miltus, sviestą vis pavoliojant. Gaunasi sviestiniai trupiniai. Tuomet beriame druskos, smulkintus žemės riešutus, cinamoną, rudąjį bei vanilinį cukrų, mušame kiaušinius, dedame grietinę. Viską gerai išmaišome, suminkome į vieną rutulį.
- Tuomet 1/3 tešlos apviniojame maistine plėvele ir dedame į šaldiklį.
- Likusia tešla, pirštais gnaibant po gabaliuką, išklojame kepimo formą (prieš tai paklokite kepimo popierių!). Padarome nedidelius kraštelius.
- Supilame išvirtą karamelę. Supjaustome ant viršaus obuolius ir užberiame mėlynėmis.
- Traukiame iš šaldiklio tešlą (ji turi būti kieta) ir per burokinę tarką užtarkuojame visą paviršių.
- Labai tinka dar ir migdolų drožlės, bet deja šį kartą neturėjau. Bet rekomenduoju išbandyti kepti su jomis!
- Kepame 180 laipsnių temperatūroje, apie 40 min, kol gražiai apskrus.
Patarimai:
- Tai puikus būdas sunaudoti per žiemą dar nesuvalgytas šaldytas uogas. Tinka ir kitokios.
- Jei norisi daugiau saldumo arba vartojate mažiau cukraus, naudokite datules.
Skanaus,
Inga