Žagrenis (sumac) nauja ir naudinga
Žagrenis – tai dar nelabai žinomas prieskonis Lietuvoje, bet jis jau nuo senų laikų naudojamas Viduržemio rytų virtuvėje ir šiuo metu sparčiai populiarėja vakarų Europoje.
Todėl norėčiau supažindinti Jūs su šiuo prieskonių ir jo naudingomis savybėmis.
Antioksidantinė žagrenio (sumac) vertė yra fenomenali.
Vertinant prieskonius pagal antioksidantinį lygi, žagrenis yra sąrašo viršuje, pralenkęs plačiais naudojamus prieskonius kaip cinamonas ir raudonėlis. Maisto produktų, kurių sudėtyje yra daug antioksidantų, gali padėti išvengti širdies ligų ir krūties vėžio bei gydyti osteoartritą.
Žagrenis (sumac) gali padėti sumažinti cukraus kiekį kraujyje.
Žagrenio tyrimo studija parodė jo efektyvumą kontroliuojant ar užkertant kelią daugeliui lėtinių ligų, kurios dažnai lydi senėjimą. Vienas tyrimas parodė, kad vartojantis žagrenį padėjo žmonėms sergantiems 2 tipo cukriniu diabetu, sumažindami gliukozės kiekį kraujyje ir padidindami gero cholesterolio kiekį.
Žagrenio (sumac) sultyse yra daug vitamino C.
Dėl savo didelio vitamino C kiekio, žagrenio sultys buvo naudojamos senovės amerikiečių kovojant su peršalimu ir karščiu. Atskirame, „Vengrijos mokslų akademijos” periodikoje paskelbtame „Physiology International” tyrime nustatyta, kad vartojant žagrenio sultys padeda sumažinti raumenų skausmą po intensyvaus fizinio krūvio
Žagrenio naudojimas
Nors pats žagrenis ir turi kitą skonio paletė, bet jis puikia dera mišiniuose su kitais prieskoniais kaip kvapnieji pipirai, čili, čiobreliai ir kuminas. Jis taip pat naudojamas Viduržemio rytų prieskonių mišinyje Za’atar, į kurį įeina raudonėlis, čiobrelis ir sezamo sėklos.
Paprasčiausias būdas panaudoti žagreni tai sumaišius jį su alyvuogių aliejumi ir naudoji paskaninat salotas. Arba galima naudoti su kitais prieskoniais,mėsos ir žuvies marinavime ar netgi tiesiog pabarsčius ant jau pagaminto patiekalo kad tai suteiktu netikėtų ir naujų skonio atgarsių.
[ux_products tags=”199″]
[ux_products]