Prieskoniai, Gyvenimas

Produktai, galintys atbaidyti kankinančias alergijas

Produktai, galintys atbaidyti kankinančias alergijas

Turbūt sunku rasti žmogų, kuris nors kartą gyvenime nebūtų pajautęs, ką reiškia turėti alergiją. Gerai, jei alergija nutiko tik kartą ar du, tačiau ką daryti, jeigu ji nuolatos neduoda ramybės? LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ gydytojas Alvydas Unikauskas pasakojo apie produktus, kurie palengvina alergijos naštą.

„Produktams, kuriuos išvardinsime, žmogus gali būti savaime alergiškas, tad nereikėtų suprasti, kad jie tinka bet kuriuo atveju. Tačiau jeigu alergijos jiems nėra, tuomet jie turėtų išeiti į naudą“, – sako A. Unikauskas ir pristato produktus, naudingus žmonėms, kuriuos kamuoja alergijos.

Obuoliai

palaiko sveiką imuninę sistemą, o tai gali atbaidyti alergijas. Obuoliuose yra daug kvercetino, augalų pigmento, vadinamo flavonoidu, kuris itin efektyviai veikia prieš alergines reakcijas. Gydytojas A. Unikauskas pataria suvalgyti bent vieną obuolį per dieną, tačiau prieš tai įsitikinti, kad jis buvo užaugintas ekologiškai.

Ciberžolė

tai galingas ginklas kovojant su alergijomis. Ciberžolėje slypi aktyvusis ingredientas kurkuminas, kuris padės prislopinti alergiją. Ciberžolė veikia ir kaip puikus paburkimą mažinantis vaistas. Gydytojas pataria įmaišyti vieną arbatinį šaukštelį ciberžolės miltelių į stiklinę karšto pieno arba arbatos ir gerti vieną kartą per dieną, naudoti kaip prieskonį patiekaluose.

Česnakas

yra dar vienas superproduktas, kurį naudinga įtraukti į antialerginę dietą. Česnakas geba slopinti tam tikrus fermentus, kurie aktyvina uždegimines reakcijas organizme. Antiuždegiminės, antioksidantinės ir imuninę sistemą gerinančios česnako savybės padės išvengti apsilankymo gydytojo alergologo kabinete alergijos sezono metu, teigia A. Unikauskas. Norintiems palengvinti alergijos simptomus jis pataria per dieną suvartoti nuo vienos iki dviejų skiltelių česnako.

Alergijos yra viena pagrindinių mūsų negalavimų priežasčių. „Alergija – tai kūno imuninės sistemos atsakomoji reakcija į tam tikrą medžiagą, į kurią nealergiškas organizmas nereaguoja. Bet kokia medžiaga, sukelianti alerginę reakciją, vadinama alergenu“, – aiškina A. Unikauskas.

Tarp dažniausiai minimų alergenų yra žiedadulkės, dulkės ir dulkių erkutės, pelėsis, gyvūnų pleiskanos ir plaukai, lateksas, įvairūs maisto produktai, vabzdžių įgėlimai ir tam tikri vaistai.

Alergijos simptomų gali būti daugybė ir jų stiprumo laipsnis taip pat įvairus. Tai gali būti varvanti nosis, čiaudulys, niežulys, ašarojančios ir paraudusios akys, dusulys, dilgėlinė, pleiskanojanti ir išberta oda, patinimas. Šie simptomai gali pasireikšti plačiu diapazonu: nuo minimalaus ir beveik nepastebimo iki sunkaus lygio. Tai dažniausiai priklauso nuo alerginės reakcijos intensyvumo, nuo alergeno ir jo koncentracijos.

Gydytojas A. Unikauskas atkreipia dėmesį, kad alergija gali provokuoti ir sunkių ligų vystymąsi.

„Pavyzdžiui, esant alergijai kažkuriam maisto produktui, ilgainiui gali išsivystyti sąnarių uždegimas. Tokius dalykus ne visada lengva atsekti. Alergijos suerzinta imuninė sistema nesirinkdama gali užpulti bet kurią kūno vietą“, – sako A. Unikauskas.

[ux_products tags=”125″]

[ux_products cat=”69″]