Prieskoniai

Pipirų nauda: padeda išvengti vėžio, cukrinio diabeto ir lieknina

pipiru

Pipirų nauda: padeda išvengti vėžio, cukrinio diabeto ir lieknina

Pipirai ne be reikalo vadinami prieskonių karaliumi: moksliniai tyrimai rodo, kad jie gali apsaugoti nuo vėžio ar cukrinio diabeto. Taip sako gydytojas Alvydas Unikauskas.

Jo teigimu, pipirai, ypač vartojami kartu su ciberžole, gali padėti išvengti vėžio. „Ciberžolė – taip pat puikus gamtinis antibiotikas, galintis apsaugoti nuo onkologinių ligų“, – aiškina A. Unikauskas. Kartu su pipirais ciberžolė tampa veiksmingesnė.

Pipiruose yra pipirino – šis junginys padeda inicijuoti apoptozę, o tai leidžia išvengti auglių. „Vėžinei ląstelei duodama komanda numirti ir ji suyra į atskiras dalis. Suirusias nedideles dalis suvalgo imuninės ląstelės“, – tikina specialistas.

Juodieji pipirai nedideliais kiekiais taip pat gali tapti pagalba virškinimui. „Jie duoda signalą skrandžiui ir šis išskiria druskos rūgštį, ji paskatina daugiau pepsino – virškinimo fremento, denatūruoja baltymus ir stimuliuoja skrandžio judesius. Ši rūgštis pasižymi bakterijas žudančiu poveikiu ir skatina kasos sulčių išsiskyrimą“, – paaiškina A. Unikauskas.

Tai gali apsaugoti ir nuo rėmens graužimo ar pilvo pūtimo. Be to, pipirai gali padėti ir diabetu sergantiems žmonėms. Jie gali padėti stabilizuoti cukraus kiekį kraujyje ir apsaugoti nuo laisvųjų radikalų žalos.

„JAV mokslininkai stebėjo pipirino poveikį nutukusiems ir cukriniu diabetu sergantiems žmonėms. Pipirinas pagretina medžiagų apykaitą ir padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje“, – kalba gydytojas.

Pipirai taip pat gali padėti reguliuoti kraujospūdį.

[ux_products tags=”94″]