Daktaras Unikauskas atskleidė prieskonių galią: gardus dešimtukas, kuris padės išvengti ligų
Gydančių žolelių ir prieskonių yra per šimtą – šie natūralūs maisto produktai pasižymi daugybe naudingų savybių: mažina uždegimus, gerina širdies darbą, stiprina imunitetą ir net gali užkirsti kelią vėžiui, taip LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ tikina Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Alvydas Unikauskas. „Kai gamta duoda, reikia imti!“ – sako jis ir pateikia dešimties prieskonių naudingąsias savybes.
1. Rozmarinas
Anot daktaro, rozmarinuose esančios biologiškai aktyvios medžiagos gerina smegenų kraujotaką.
2. Ciberžolė
„Įrodyta, kad kurkuminas, esantis ciberžolėse, ne tik mažina Alzheimerio ligos riziką, bet ir užkerta kelią kitoms neurodegeneracinėmis ligoms“, – teigia gydytojas. Be to, kurkuminas – natūralus antiseptikas, taip pat jis keičia tulžies sudėtį ir neleidžia atsirasti tulžies akmenims.
3. Cinamonas
A. Unikauskas sako, kad šis prieskonis – puikus burnos ertmės antiseptikas: „Sukramčius netgi nedidelį gabaliuką cinamono lazdelės joje esanti medžiaga eugenolis neleidžia daugintis burnoje esančioms bakterijoms, kurios sukelia dantų ėduonį.“
Taip pat, anot profesoriaus, dėl cinamone esančių biologiškai aktyvių medžiagų šis prieskonis padeda sureguliuoti cukraus kiekį.
4. Imbieras
Įrodyta, kad imbieras mažina uždegimus, natūraliai malšina skausmą, taip laidoje teigia A. Unikauskas.
„Tyrimai parodė, kad vos 2 gramai sauso imbiero yra tokie pat veiksmingi kaip tabletė nuo galvos skausmo“, – pažymi jis.
5. Kalendra
Kalendroms abejingų nėra – vieni jas dievina, kiti – nekenčia. Tačiau, pasak A. Unikausko, kalendra mūsų organizmui tikrai naudinga, nes nedirgina skrandžio, maža to – skatina opų gijimą.
6. Bazilikas
Gydytojas tikina, kad šis Italiją primenantis prieskonis slopina uždegimus, bakterijas, mažina stresą, malšina skausmą, neleidžia augti navikams.
7. Krapai
Krapai itin gali pasitarnauti moterims, nes mažina menstruacijų skausmus. Taip pat šis prieskonis padeda virškinti, kovoja su infekcijomis ir mažina cholesterolio kiekį kraujyje.
8. Krienas
Šis prieskonis atlieka itin daug funkcijų: kovoja su infekcijomis, atpalaiduoja kvėpavimo takus, išvalo sinusus, padeda virškinti, palengvina skausmą, taip pat turi antimikrobinį ir antibakterinį poveikį, stiprina imuninę sistemą, vardija A. Unikauskas.
9. Mėta
Mėtos padeda virškinti, sumažina skausmą, pykinimą, slopina depresijos požymius. Taip pat, pasak mediko, atpalaiduoja kvėpavimo takus, todėl mėtomis rekomenduojama gydyti lėtinį kosulį, jos palengvins ir astmos simptomus.
10. Čiobrelis
Čiobreliai gerina nuotaiką, padeda mažinti kraujo spaudimą ir cholesterolio kiekį kraujyje, taip pat veiksmingai palengvina kvėpavimo takų ligų simptomus.
Tačiau profesorius A. Unikauskas perspėja – nepradėkite vartoti šių prieskonių didesniais nei esate įpratę kiekiais, o jeigu norite jų vartoti daugiau, pasitarkite su savo šeimos gydytoju. Ypač šio perspėjimo pro ausis neturėtų praleisti nėščiosios, maitinančios krūtimi moterys, taip pat žmonės, vartojantys įprastus vaistinius preparatus.
[ux_products products=”16″]