Receptai, Medžiotojams

Medžiotojo receptai: Fazanas

Fazanas

Fazanas

Fazanas (lot. Phasianus colchicus, angl. common pheasant) – fazaninių (Phasianidae) šeimos vištinis paukštis. Suaugęs fazanas yra 50-90 cm ilgio kartu su uodega, kuri dažnai sudaro pusę viso ilgio. Kūno masė 0,8-1,2 kg. Patinai ryškiaspalviai, labai puošnūs, žymiai ilgesnėmis nei patelių uodegomis. Jų galva ir kaklas tamsiai žaliai mėlyni su dviem plunksnų „ragučiais” virš antakių. Kitose kūno dalyse vyrauja įvairūs raudonai rudi atspalviai. Visos plunksnos žvilgančios. Skruostų oda ir oda apie akis neplunksnuota, apaugusi ryškiai raudonomis karpelėmis. Kojos neplunksnuotos, su aštriais pentinais. Patinai poliginiški, dažnai lydimi keleto patelių „haremo”. Patelės gerokai smulkesnės, pilkai rudos. Jų uodegos žymiai trumpesnės. Nesupainiojamas su kitomis rūšimis, nes vietinių kitų paukščių su tokiomis ilgomis uodegomis mūsų krašte nėra. Maitinasi ant žemės, daugiausia grūdais, lapais ir bestuburiais, bet naktis praleidžia medžiuose.

Keptas fazanas

 

Jums reikės:

fazanas
150 g lašinių
150 g sviesto
250 ml grietinės
citrinos sulčių
druskos

Gaminimas:

Nupeštą, išdarinėtą ir nusvilintą fazaną nuplauti, nušluostyti servetėle, įtrinti druska ir apvynioti lašinių juostelėmis (galvą ir sparnus nupjauti ties pirmuoju sąnariu). Šaukštą citrinos sulčių ištrinti su šaukštu sviesto ir supilti į fazano vidų. Paguldyti fazaną šonu (kad krūtinėlė neišdžiūtų) ant keptuvės, užpilti likusiu karštu sviestu ir 30-40 min. (ne daugiau kaip valandą) kepti karštoje orkaitėje. Paskui susipilti grietinę, įlašinti keletą lašų citrinų sulčių ir truputį vandens. Baigiant kepti, nuimti lašinius ir fazaną apkepinti iki auksinės spalvos, dažnai palaistant skysčiu, kuriame kepė. Keptus lašinius supjaustyti gabaliukais ir sudėti į padažinę. Į fazano vidų vietoje sviesto galima įdėti gabaliuką rūkytų lašinių. Jie neleis kepsniui išdžiūti ir jis įgaus malonų dūmų skonį bei kvapą.

 

Fazanų sriuba

 

Jums reikės:

1 fazanas, nupeštas, išdarinėtas ir surištas,
125 ml grietinėlės,
550 g lęšių,
1,7 l vandens,
1 svogūnas,
1 poras (tik baltoji dalis),
1 čiobrelis,
1 lauro lapas,
druskos ir pipirų.

Gaminimas:

Nuplaukite lęšius ir sudėkite į puodą su vandeniu,tai pat supjaustytus svogūnu, porus, čiobrelius ir lauro lapus. Pasūdykite ir virkite apie 1 valandą, kol lęšiai taps itin minkšti. Tuomet juos išimkite, o virimo skysčio neišpilkite.Druska ir pipirais įtrinkite fazaną, apipilkite ištirpintu sviestu ir kepkite 180 laipsnių temperatūroje 30 minučių, kol šiek tiek apkeps.Atskirkite mėsą nuo kaulų, krūtinės mėsą atidėkite, o likusią sutrinkite ir sudėję kartu su lęšiais trinkite toliau, kol sriuba taps vientisai tiršta, pertrinkite per sietelį ir sumaišykite su lęšių nuoviru.Pakaitinkite, supilkite grietinėlę ir patiekite sudėję ant viršaus fazano krūtinėlę, pabarstykite žalumynais.

 

Fazanų troškinys

 

Jums reikės:

Fazanas, 1 vienetas
Pomidorų padažas, 40 gramų
Svogūnai, 2 vienetai
Bulvės, 0.5 kilogramo
Morkos, 350 gramų
Pienas, 0.5 stiklinės
Fermentinis sūris, 100 gramų
Krapai, truputį
Juodieji pipirai, truputį
Druska, pagal skonį

Gaminimas:

Supjaustytas fazanas kartu su supjaustytais svogūnais apkepinamas riebaluose (svogūnai suberiami baigiant apkepti fazaną).
Vėliau mėsa su svogūnais dedama į troškintuvą, užpilama vandeniu ir troškinama ant mažos ugnies.
Bulvės ir morkos išverdamos atskirai truputyje pieno.
Išvirusios sudedamos į mėsą, įpilama pomidorų padažo, įberiama krapų, prieskonių ir tarkuoto sūrio.
Viskas troškinama apie 15 min.

 

Keptas fazanas su grybais

 

Jums reikės: 

Jaunas apie 1 kg sveriantis fazanas,
1 šaukštelis druskos,
1/2 šaukšteliai pipirų,
Prieskonių paukštienai
100 g šoninės,
2 šaukštai aliejaus,
100 g  sūrio
1/8 l baltojo vyno,
1/8 l mėsos sultinio,
250 g šviežių grybų,
4 šaukštai sviesto,
150 g mažyčių svogūnėlių,
1 šaukštas krakmolo,
4 šaukštai grietinės.

Gaminimas: 

Fazaną įtrinti druska, pipirais ir prieskoniais, apdėti šoninės riekelėmis ir aprišti sūriu. Aliejų pakaitinti keptuvėje-troškintuve ant vidutinės ugnies ir apkepinti fazaną, kol gražiai paruduos. Supilti sultinį ir vyną, sumažinti ugnį ir troškinti toliau. Nuvalyti grybus ir supjaustyti mažais gabaliukais. Keptuvėje ištirpinti 2 šaukštus sviesto ir grybus kepinti 4 minutes ant vidutinio stiprumo ugnies. Nulupti svogūnus ir apkepti juos su 2 šaukštais sviesto , kol bus gražiai auksinės spalvos. Fazaną išimti iš troškintuvo ir pridengti. Krakmolą sumaišyti su grietine, supilti į kepimo metu išsiskyrusias sultis ir užvirinti. Grybus ir svogūnus sukrėsti į padažą, pakaitinti ir pagardinti pagal skonį.

 

[ux_products cat=”84″]