Naminė duona
Nors atrodo parduotuvių lentynos lūžta nuo duonos pasiūlos, tačiau namie kepta duona nustebins ne tik namiškius, bet ir svečią. Jei dar nebandėte, siūlau išbandyti.
Naminė duona – Jums reikės:
350 g kvietinių miltų
150 g ruginių miltų
50 g avižinių dribsnių
50 g sėlėnų
50 g kmynų
100 g saulėgrąžų
50 g linų sėmenų
3,5 valg. šaukštai cukraus
0.5 valg. šaukšto druskos
0.5 l šilto vandens
Raugo
Naminė duona – gaminimo eiga:
- Visus sausus produktus suberiame į dubenį ir sumaišome.
- Dedame raugą.
- Po truputį pilame vandenį ir ranka minkome, kad neliktų sausų ingridientų, o vanduo visas susigertų. Tešla turi būti sunki, lipni, ganėtinai skysta.
- Į stiklainiuką atsidedame apie 200-300 g tešlos, kad kitam kepimui vėl turėtume šviežio raugo.
- Tešlą sukrečiame į kepimo formą. Jei naudosite silikoninę – jokių riebalų, ar kepimo popieriaus nereikės.
- Tešlos paviršių paglostome drėgna ranka.
- Užbarstome saulėgrąžomis.
- Paruoštą naminę duoną ir raugo stiklainiuką padedame šiltai pakilti 8-12 val. Kai jau matome, kad tešla pakilo, galime kepti. Raugą dedame į šaldytuvą.
- Kepame 180 °C , 1 val.15 min, orkaitės rėžimu „viršus – apačia“.
- Iškeptą naminę duoną išimame iš kepimo formos ir susukame į švarią drobę ar rankšluostėlį. Leidžiame ramiai atvėsti.
Naminės duonos – patarimai:
- Raugas šaldytuve gali gyventi apie 2 – 3 savaites. Jei namine duoną kepate rečiau, tuomet reikia nepamiršti ir raugą pamaitinti t. y. pabarstyti miltais ar cukrumi. Perminkyti ir palaikyti kelias valandas šiltai. Ir vėl padėti į šaldytuvą.
- Sausus duonos ingridientus galite keisti. Galite naudoti įvairias kitas sėklas ar džiovintus vaisius.
- Jei dėsite daugiau kvietinių miltų – duona bus šviesesnė ir geriau kils. Jei bus daugiau ruginių miltų – duonelė bus rūgštesnė ir reikės ilgiau kildinti.
Skanaus!
Inga
[divider]
[ux_products columns=”5″ cat=”282″]