Receptai

Receptas: Naminė duona

Naminė duona

Naminė duona

Nors atrodo parduotuvių lentynos lūžta nuo duonos pasiūlos, tačiau namie kepta duona nustebins ne tik namiškius, bet ir svečią. Jei dar nebandėte, siūlau išbandyti. 

Naminė duona – Jums reikės:

350 g kvietinių miltų
150 g ruginių miltų
50 g avižinių dribsnių
50 g sėlėnų
50 g kmynų
100 g saulėgrąžų
50 g linų sėmenų
3,5 valg. šaukštai cukraus
0.5 valg. šaukšto druskos
0.5 l šilto vandens
Raugo

Naminė duona – gaminimo eiga:

  • Visus sausus produktus suberiame į dubenį ir sumaišome.
  • Dedame raugą.
  • Po truputį pilame vandenį ir ranka minkome, kad neliktų sausų ingridientų, o vanduo visas susigertų. Tešla turi būti sunki, lipni, ganėtinai skysta.
  • Į stiklainiuką atsidedame apie 200-300 g tešlos, kad kitam kepimui vėl turėtume šviežio raugo.
  • Tešlą sukrečiame į kepimo formą. Jei naudosite silikoninę – jokių riebalų, ar kepimo popieriaus nereikės.

Naminė duona formoje

  • Tešlos paviršių paglostome drėgna ranka.
  • Užbarstome saulėgrąžomis.
  • Paruoštą naminę duoną ir raugo stiklainiuką padedame šiltai pakilti 8-12 val. Kai jau matome, kad tešla pakilo, galime kepti. Raugą dedame į šaldytuvą.
  • Kepame 180 °C , 1 val.15 min, orkaitės rėžimu „viršus – apačia“.
  • Iškeptą naminę duoną išimame iš kepimo formos ir susukame į švarią drobę ar rankšluostėlį. Leidžiame ramiai atvėsti.

Naminė duona iškepta

Naminės duonos – patarimai:

  • Raugas šaldytuve gali gyventi apie 2 – 3 savaites. Jei namine duoną kepate rečiau, tuomet reikia nepamiršti ir raugą pamaitinti t. y. pabarstyti miltais ar cukrumi. Perminkyti ir palaikyti kelias valandas šiltai. Ir vėl padėti į šaldytuvą.
  • Sausus duonos ingridientus galite keisti. Galite naudoti įvairias kitas sėklas ar džiovintus vaisius.
  • Jei dėsite daugiau kvietinių miltų – duona bus šviesesnė ir geriau kils. Jei bus daugiau ruginių miltų – duonelė bus rūgštesnė ir reikės ilgiau kildinti.

Naminė duona perpjauta

Skanaus!
Inga

[divider]

[ux_products columns=”5″ cat=”282″]