Razinų galia: gydo dantenų ligas, reguliuoja kraujospūdį ir virškinimą
Turbūt nėra žmogaus, kuris nebūtų ragavęs razinų. Nuo mažų dienų prisimename, kaip jomis būdavo gardinama košė, pyragai ar sūreliai. Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Alvydas Unikauskas LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ sako, kad razinos yra vienas sveikiausių saldainių pakaitalų. Tiesa, vieni jas dievina, o kiti tiesiog negali pakęsti.
„Nepaisant to, kad razinos dažniausiai laikomos desertu, iš tiesų jose gausu mineralų, vitaminų ir elektrolitų. Razinas taip lengva ir paprasta vartoti, kad privalu jas įtraukti į savo mitybą. Jose gausu medžiagų, suteikiančių energijos, taip pat jos turtingos skaidulų, kalio, geležies ir kitų maistinių medžiagų“, – sako A. Unikauskas.
Razinos yra džiovintos vynuogės. Yra trys pagrindinės razinų rūšys: saulėje džiovintos, dirbtinai džiovintos ir apdorotos sieros dioksidu. „Skirtingai nuo kitų vaisių, į kuriuos džiovinant pridėta saldiklių, razinos pakuojamos be cukraus. Razinos natūraliai yra saldžios. Tad jas valgyti tikrai sveika“, – kalba A. Unikauskas.
Pasak mediko, razinos mažina tikimybę susirgti dantenų ligomis. Nors razinos yra saldžios ir lipnios, tačiau jos iš tiesų gali pagerinti burnos ertmės sveikatą.
„Atliekant vieną tyrimą buvo nustatyta, kad razinose esančios antimikrobinės fitocheminės medžiagos stabdo bakterijų, susijusių su burnos ertme ir dantenų ligomis, augimą. Viena iš fitocheminių medžiagų – oleino rūgštis stabdo dvejopų burnos bakterijų augimą: Streptococcus mutans, kuris skatina dantų skylių atsiradimą ir Porphyromonas gingivalis, kuris sukelia periodonto ligą“, – aiškina A. Unikauskas.
Razinose taip pat gausu skaidulų, kurios pagerina virškinimą ir užkerta kelią diarėjai arba vidurių užkietėjimui. „Nors džiovintuose vaisiuose daugiau kalorijų nei šviežiuose, tačiau ir skaidulų juose daugiau. Pavyzdžiui, viename puodelyje vynuogių yra vienas gramas skaidulų, o viename puodelyje razinų yra septyni gramai skaidulų“, – pabrėžia A. Unikauskas.
Rainos turi ir daugiau gerų savybių. Jos mažina kraujospūdį ir insulto riziką.
„2012 metais Amerikos kardiologijos koledže vykusioje sesijoje buvo įrodyta, kad padidėjusiu kraujo spaudimu besiskundžiantys žmonės ženkliai jį sumažino kasdien vartodami razinas. Dėl to greičiausiai kaltas razinose esantis kalis. Žmonėms, kurių mityboje yra pakankamas kalio kiekis, kyla mažesnė insulto rizika“, – teigia A. Unikauskas.
Razinos tinka vėžio prevencijai. Tyrimai rodo, kad džiovintuose vaisiuose, ypač slyvose ir razinose, yra daug fenolio, turinčio stiprių antioksidacinių savybių. „Antioksidantai yra labai svarbūs mūsų sveikatai, jie apsaugo nuo laisvųjų radikalų pažeidimų. O laisvieji radikalai yra vienas svarbiausių veiksnių, lemiančių spontaninį vėžio ląstelių atsiradimą ir plitimą. Taigi vartodami razinas galite sumažinti ląstelių pažeidimus ir išvengti vėžio“, – sako A. Unikauskas.
Rekomenduojama razinų paros norma yra 50 g.
Maisto ekspertė – praktikė Rita Šilenskienė pasakoja, kaip iš razinų pasigaminti saldainių, padažą, tinkantį prie mėsos ir sūrių bei kaip jos pagardina troškinį su mėlynaisiais kopūstais.
Saldainiams reikės:
- Razinų
- Aguonų
- Migdolų arba kitų riešutų miltų
- Sėmenų
- Spanguolių
- Kokosų aliejaus
Padažui reikės:
- Razinų
- Obuolių
- Svogūnų
- Obuolių acto
- Prieskonių: imbiero, kardamono, cinamono, pipirų, gvazdikėlių, čili pipiro
Troškiniui reikės:
- Mėlynojo kopūsto
- Džiovintų slyvų
- Razinų
- Riešutų
- Svogūnų
- Obuolių
- Spanguolių
- Balzaminio acto
- Prieskonių: garstyčių, anyžių, cinamono
[ux_products cat=”207″ products=”16″]