Paprastas plovas
1 kg ryžių
300gr aliejaus
100-150 g kurdiuko (avies taukai)
Kazane užkaitiname aliejų, kurdiukas supjaustomas gabalais ir iškepamas aliejuje, po to išimame jį iš puodo.
Dedami svogūno laiškai 200-250 gr. Apkepam iki geltonumo.
Dedam kokybišką mėsą supjaustytą kubeliais 3 x 3 cm. Ir verdam mėsą 15-20 min. kartu su pageltusiais svogūnais.
Dedame druskos apie 34 gr.
Dedame 1 morką supjaustytą šiaudeliais ir viską kepame 10-15 min.
Pilame 1 ltr. vandens. Iš viršaus beriame ½ arbatinio šaukštelio maltos saldžios paprikos, po to dedame apie 5 gr. raugeršio ( barbariso ) , iš viršaus galima įdėti 2-3 skilteles česnako. Kada česnakas suvirs, jį reikia išimti.
Dedame 1 kg ryžių ir taip pat 10-15 min paverdam. Pamaišom 3 kartus, kol neliks vandens, išlyginam viršutinų sluoksnį iki lygumo , pabarstom kuminu (zerą) ir uždengę kaitinam ant mažos ugnies apie 15 min.
Šventinis plovas
Ryžiai LAZER – ilgi ,balti, birūs . Ryžius reikia gerai praplauti tekančiu vandeniu.
Pilam vilnamedžio aliejaus, jei neturime tai naudojame kitą pvz alyvuogių.
Vienam kilogramui ryžių reikia 300g. alyvuogių aliejaus.
Mėsa turi būti kokybiška, supjaustyta 10 x10 cm kubeliais.
Žirnius reikia iš anksto užmerkti visai parai šaltame vandenyje.
Paimti kazaną, (puodą), įpilti alyvuogių aliejaus, laukti kol užvirs, įdėti svogūnų ( gelsvos spalvos) apie 200 gr. supjaustytų žiedais, ir kepinti svogūnus iki geltonos spalvos, tada įdėti į aliejų 700 gr. kokybiškos mėsos (avienos arba jautienos) . Mėsą apkepti kartu su svogūnais.
Įdėti juostelėmis supjaustytų morkų ( proporcija : 1 kg ryžių -1 kg morkų ).
Įdėti 100 gr mirkytų žirnių.
Įdėti 100gr tamsių nuplautų razinų.
Užpilame 1 ltr. vandens.
Iš karto dedame 34 gr druskos.
Įdedame 0,5 -1 gr. ciberžolės („kurkuma“), 5 gr. raugerškio („ barbarisas“), apie 5 gr juodųjų pipirų žirneliais ( jeigu yra galimybė geriau su stiebeliais) , ir dedame kumino („zerą“ , panašus į kmyną bet kitokio skonio).
Viskas verdasi apie 40 min. vidutinio dydžio ugnyje.
Imame 1 kg mirkytų ryžių. Kai dedame ryžius, ugnį reikia padidinti. Įdedam ryžius, is viršaus išlyginame paviršių iki lygumo ir verdam iki 10 min.
Kai ryžiai sugers vandenį, reikia maišyti. Maišyti ryžius reikia atsargiai tik ir viršaus, kad nepasiekti giliau esančio aliejaus.
Taip maišyti 3 kartus po to išlyginti paviršiuje esančius ryžius.
Po to smeigti šaukšto rankenėle į puodą statmenai, kad pasitikrinti ar ryžiai sugėrė visą vandenį.
Kai ryžiai sugers visą vandenį , uždaryti puodą dangčiu ir virti ant labai mažos ugnies apie 15 min.
Gaminimo laikas užtrunka nuo 1,5 iki 2 val.
Norint padidinti gaminamo patiekalo kiekį, visų produktų kiekiai didėja proporcingomis dalimis.
Skanaus,
Užrašė Vimantas Lunius 2012-12 mėn
Kazachstane profesionalios medžioklės plotuose ,
padiktavo profesionalus virėjas SAMAT iš Taškento.
[ux_products cat=”195″ products=”16″]